maanantai 26. toukokuuta 2014

luonto sisään, hyttyset ulos

Eipä niitä hyttysiä taida vielä ollakaan? Kauniita, lämpimiä ja aurinkoisia kesäpäiviä on kuitenkin jo ilmojen herra tarjoillut. Ja meidän ihanat liukuovi-ikkunat toimivat kuten pitääkin - tuntuu kuin avaisi pätkän seinää, niin kuin itse asiassa teemmekin lasiseinän auki liu'uttaessamme. Profinin näppärät myyntimiehet ymmärsivät ikkunoita myydessään nykäistä oikeasta narusta ja kauppasivat samaan pakettiin hyttysovet. Ja sehän on aivan totta, ettei kukaan pysty pitämään isoja seinänpalasia pitkään auki Suomessa kesällä. Tupa on heti täynnä kutsumattomia vieraita! Aina tällaisia käytännön asioita ei vain tule itse miettineeksi tai muistaneeksi talvipakkasilla kauppoja hieroessa. No, meillä on kätevät hyttysovet kahdessa suuressa liukuovi-ikkunan aukossa. Näitä ovia voi huoletta pitää auki pitkin kesää (en tiedä mitä ilmanvaihto siitä tykkää mutten suoraan sanottuna niin välitäkään!). Kolmas liukuovi aukeaa keittiöön, ja siitä kuljetaan roskapussien ja kauppakassien kanssa, samoin kuin tarjottimen kanssa on helppo kävellä suoraan keittiön ovesta ulos terassille.
keskiviikko 14. toukokuuta 2014

käytössä joka päivä: talokytkin

Meillä on talon tekniikkaa suunniteltaessa pysytty hyvin hyvin maltillisina. Talomme ei missään nimessä ole minkäänlainen älytalo - kaukosäätimestä toimivat vain televisio bokseineen. Silti joku älykkäistä suunnittelijoistamme ehdotti ns. talokytkintä. Siitä onkin ollut iloa joka päivä! Kun talossa on 180 neliötä yhdessä tasossa ja näkymiä yli 20 metrin matkalta päädystä päätyyn, säästää talokytkin askelia, lattioita, rahaa ja vaivaa. 

Talokytkimellä tarkoitan nyt seinässä olevaa katkaisijaa, josta katkeavat kaikki valot talossa, eteistä lukuunottamatta (jossa valot toimivat liiketunnistimella). Lisäksi kytkin katkaisee vedentulon ja suojelee näin taloa vesivahingoilta poissaollessamme. (Tätä ominaisuutta en olisi halunnut. Lapsiperheessä pesukone pyörii jatkuvasti, ja talokytkin keskeyttää pesun. Mutta turvallisuussyistä kai tämäkin oli sitten kytkimen taakse laitettava.) Yhden ja saman kytkimen taakse olisi voinut laittaa myös mm. seinäpistorasioita, joissa on kiinni kahvinkeitin. Näitä en halunnut mukaan, kun usein samoissa pistorasioissa voi olla latureita jotka poissaollessamme tekevät tärkeää työtä puhelinten, läppärien ja akkujen kanssa. En osaa sanoa mitään tällaisen kytkimen kustannuksista, mutta tuntuu, ettei se nyt mitenkään kovin suuri voi olla? Siispä varauksetta suosittelen kaikille! 

Sisustamista odottava eteisemme, jossa talokytkin sijaitsee sisääntulon ovenpielessä. 
Pitkiä näkymiä yksikerroksisen talon päästä päähän. 

torstai 8. toukokuuta 2014

ihmisen on hyvä olla...

...metsässä. Ja meren rannalla! Mutta kun merenrantatalon rakentaminen ei ollut mahdollista, metsä on hyvä vaihtoehto. Ja onhan tuossa vieressä tuo puro lapsille :-)

ps. Tiesittekö, että täällä Pohjois-Pohjanmaalla voit kokeilla metsäkellintää? Itse en ole opastettuun kellinääriin osallistunut, mutta kellinyt metsässä muuten vain.

Metsäkellintä on sellaisten omien taitojen löytämistä ja harjoittamista, joiden avulla metsäluontoa voi tietoisesti käyttää hyvänolon ja terveyden lähteenä. Sopii ihmisille, jotka haluavat kokeilla ilon, myönteisyyden ja hulluttelun voimaa omassa elämässä, työhyvinvointi-, virkistys- ja seminaaripäivissä, tai uuden strategian ja toimintatavan istuttamisessa toiminnaksi. Lisää tietoa: Merilän kartano / metsäkellintä 

Pihamme perältä 
Keväiset leikit purolla

lauantai 3. toukokuuta 2014

vinkit maailman parhaan keittiön suunnitteluun

Makuasioistako ei voi kiistellä? Ja pöh! Niistähän juuri voi kiistellä ja olla montaa mieltä - faktoista sen sijaan on turha kiistellä. No, tässä postauksessa on vähemmän faktaa ja enemmän makuasioita :-) Eli noin puolen vuoden käyttökokemuksella voin sanoa, että meillä on maailman paras keittiö! Kaikki toimii kuin rasvattu. Kokosin siis muutaman vinkin, jonka voisin antaa omaa keittiötään suunnitteleville. Nämä ovat minun ainekseni onnistuneeseen lopputulokseen.

SAAREKE 
Jos mahdollista, suunnittele keittiöösi saareke. Ei niemekettä, joka työntyy seinästä, vaan aito saareke, jonka ympäri voi kävellä. Ja jos vielä mahdollista, asenna saareke rullille: näin sitä voi siirrellä tilan tarpeen mukaan. Meillä saareke on itse koottu (lisää tietoa täällä) ja kooltaan 1x2 m. Saarekkeen toisessa päässä on kaapistoseinä, joten jääkaapista on helppo nostella tavaroita saarekkeelle ja aloittaa ruuanlaitto saman tien. Myös kauppakassit tyhjenevät saarekkeen päältä ripeästi kaappeihin. Omasta mielestäni vesipiste ei ole saarekkeessa ollenkaan välttämätön, mutta sähköt siinä on oltava - meillä ne on toteutettu Savon Twist Around -ratkaisulla.

Saareke jääkappien edestä kuvattuna. Keittiö on vielä sekä pääsiäis- että vapputunnelmissa :-)
Kaksi jääkaappi-pakastinta sijaitsevat saarekkeen päädyssä, saareke antaa näppärästi laskutilaa. 


Vaikka kuinka yrittäisin pitää saarekkeen vapaana tavaroista, se ei oikein tahdo onnistua.
Keskeisellä sijainnilla oleva taso kerää puoleensa ihan kaikkea talon roinaa. 

ERGONOMISET TYÖSKENTELYKORKEUDET 
Mielestäni astianpesukoneen, mikron ja roska-astioiden tulee sijaita miellyttävällä työskentelykorkeudella. Näitä käytetään päivittäin jopa useita kertoja, toisin kuin esim. uunia, jota meillä ei käytetä läheskään päivittäin. Uuni saa siis ihan suosiolla olla matalalla, mutta muut nostimme korkeammalle. Erityisesti roska-astioiden sijainti heti rosterisen työtason alla ilahduttaa - tasolla voin sählätä mitä hyvänsä sotkua, jotka pyyhkäisen näppärästi suoraan roskikseen.

ULOSVEDETTÄVÄT LAATIKOSTOT 
Suuret vetolaatikot ovat varmasti jo keittiöiden arkipäivää hyllykaappien sijaan. Näin meilläkin, laatikot ovat vallanneet sekä saarekkeen toisen puolen että rosterikaapistot. Korkeiden kaappien osalta meillä valinta päätyi apteekkarinkaapin sijaan kahteen korkeaan, 40 cm leveään kaappiin, jossa on yksittäiset ulosvedettävät laatikot. Hyvin toimivat! Näin ei tarvitse vetää korkeaa kaappia ulos kokonaan kaikkine tavaroineen, vain se hylly jolla olevia tavaroita tarvitaan.

Kaapistoseinään upotettuja toimintoja. 
Roska-astiat ylimmässä vetolaatikossa työskentelytason alla. 
Kaunis yksityiskohta keittiökaapiston ovesta, tamminen kehyslista. 

TYÖTASOJEN MATERIAALIT: ROSTERI JA PUU 
Keittiötä suunnitellessa minulle oli selvää, että haluan puutasot. Näin tehtiinkin saarekkeessa. Vesipisteen ympärillä jokin muu materiaali on kuitenkin toimivampi, joten päädyimme rosteriseen, 3 metriä pitkään Stalan tasoon, jossa oli altaat valmiina. Aivan huippuvalinta! Jo lapsuudenkodissani ollut "tiskipöytä" on klassikko. Ruostumaton teräs kestää kaiken, ja vanheneekin arvokkaasti naarmuuntuessaan. Kuumat pannut ja kattilat voi nostaa suoraan tasolle, samoin kuin käsintiskauksen kuivaksi valutettavat astiat. Meillä ei yläkaappeja olekaan, kuten ei myöskään kuivauskaappia - mutta sitäpä ei kyllä tarvitakaan.

Perinteinen tiskipöytä ruostumattomasta teräksestä on aivan yliveto. 

Muutakin toimivaa keittiöstämme toki löytyy (kumilattia, isot ikkunat / liukuovi-ikkuna ulos, suurkeittiöhana, induktioliesi jne.), mutta tässä yllä koottuna tärkeimmät jutut. Meillä keittiö on perheen kokoontumispaikka ja koko kodin sydän <3 Lisäksi keittiön neliöt ovat niitä talon kalleimpia, joten senkin vuoksi suunnitteluun kannattaa panostaa!

Yleiskuva keittiöstä ruokailutilan ja allrumin suunnasta.