torstai 2. heinäkuuta 2015

turvallista asiaa rakentajalle

Jep, jätetään tunteita herättävä kirjoitus rumista autokatoksista taakse ja siirrytään turvallisempiin aiheisiin ;-) Nimittäin, asiaa työturvallisuudesta. Työni puolesta pääsin tutustumaan Oulussa Pohjois-Suomen Turvapuistoon. Tiedättekö paikan? Vastaava löytyy ainakin Espoosta, idean äiti, Rudus Turvapuisto. Muistini mukaan myös Itä-Suomen suuntaan on suunnitteilla vastaava (Kuopioon?). 

kuvakaappaus sivulta www.pohjois-suomenturvapuisto.fi 

Rudus Turvapuiston sivulta:
Työturvallisuus paranee harjoittelemalla, ennakoimalla ja oikealla asenteella. Rudus siirsi turvallisuuskoulutuksen suoraan käytännön tilanteisiin ja rakensi vuonna 2009 Euroopan ensimmäisen Turvapuiston Espoon Ämmässuolle. Turvapuisto tukee hyvin työturvallisuuden oppimista, sillä siellä nähdään konkreettisia vaaratilanteita ja työturvallisia toimintatapoja. Turvapuistoon on ihmishahmojen avulla lavastettu työtapaturmatilanteita, jotka ovat dramaattisia ja näyttävät oikeilta ja pelottavilta. Näin tieto siirtyy tunnetasolla ja jää mieleen, ja omassa työssä opitaan välttämään vaaran paikkoja.
Useissa yrityksissä koulutetaan työntekijöitä välttämään vaaroja. Ruduksen Turvapuisto toimii vastakkaisella periaatteella, siellä tarkkaillaan jo tapahtunutta vahinkoa ja opitaan sen estäminen. Ryhmänvetäjä kertoo koulutettaville miten ja miksi tapaturma sattui. Ja ennen kaikkea, miten se olisi ollut vältettävissä. 

Paikka oli vaikuttava. Mieleeni heräsi kysymys - ja sen esittelijä Ollille esitinkin - miten tällaista opetusta saataisiin omakotitalorakentajille? Isot yritykset kyllä kierrättävät puistossa työntekijöitänsä, mutta entä kotitaloudet? Ollin mukaan Oulussa rakennusvalvonta on tarjonnut rakentajille maksutonta mahdollisuutta kiertää puistossa (aina opastettuina pienryhmäkierroksina). Silloin kun me kävimme Oulun rakennusvalvonnan järjestämissä laatukoulutuksissa ja tapaamisissa, puistoa ei vielä ollut. Nyt suosittelenkin kaikille pientalorakentajille turvapuistokierrosta, jos vain on mahdollisuuksien rajoissa!

kuvakaappaus pienrakentajien Turvapuisto -infosta täältä
Lue lisää turvapuistosta:
2 kommenttia:

  1. Kyllä vain Oulun kaupunki tarjosi turvapuisto-tutustumista viime syksynä tontin saajille. Meillä jäi käymättä, koska itse olen käynyt Espoon turvapuistossa, kun olin Skanskan Oppiva-koulutuksessa opiskeluaikana. Toki miehelle ois voinutkin ihan hyvää tehdä nähdä puisto ;) Pari vuotta sitten, kun valmistuin oamkista, tarjottiin jollekin opinnäytetyötä tehtäväksi tästä Oulun puistosta, luulempa että esittelyn tehnyt Olli on minun vanhoja "luokkakavereita". :)

    VastaaPoista
  2. Wautsi!! Empä ole tiennyt tämän paikan olemassaolosta. Harva rakentaja/rakennuttaja ajattelee turvallisuuteen liittyviä asioita ja omia vastuitaan kovin pitkälle ja on lopunviimeksi edes tietoinen siitä, mistä kaikesta sitä vastaakaan. Mennään vähän ajatuksella että "ei meillä..." tai "kyllä ammattilaiset osaa..". Toivottavasti saataisiin vastaava paikka etelämmäksikin.

    VastaaPoista