sunnuntai 9. elokuuta 2015

koolla on väliä

Suurta sen olla pitää. Arkkitehtuurin, siis. Pienellä näpertelyllä ei aina pärjää. Tällä kertaa tilasin ja sain isoa pihalle: istutuslaatikon rajaamaan betonilaattapatiotamme tiestä. Kokoa komeudella on 4300*1500*700. Laatikko toimii istutusaltaana, mutta myös tukimuurina noin 30 cm tasoerolle pihassa. Sekä tietenkin vihreänä keitaana, kauniina sisäänkäynnin koristuksena ja katseenkerääjänä, kun (eli jos, minun taidoillani) istutukset vihdoin laatikossa kasvavat!


Laatikko tehtiin toisaalla ja tuotiin pihaan hiiopilla. Mieheni kanssa laatoitimme laatikon ympärystän loppuun ja rakensimme toiselle puolelle kulkuluiskan, toiselle portaat. Laatikko ahmaisee muutaman kuution multaa, joten seuraavaksi sitä hakemaan ja miettimään, mitä ihmettä laatikkoon istutan.


Eli nyt, vähintääkin kaikki viherpeukut mutta myös muut vihreää visuaalista silmää omaavat, ideoita kehiin mitä tuohon voisi istuttaa!9 kommenttia:

 1. Muutama tuija tai kuusi (kuusia pitää leikata säännöllisesti, jotta niistä tulee tuuheita ja symmetrisiä) sekä alle jotain maanpeittokasvia, kuten lamoherukkaa, rönsyansikkaa tai peittokurjenpolvea). Vaikea sanoa, kun ei tiedä millaisesta tykkäät. Jos ei halua isoja puita, niin pesäkuuset on kauniita. Puutarhat auttavat myös mielellään, olen saanut hyvää palvelua Aleniuksen puutarhasta Oulussa.

  Tosi hienolta näyttää tuo allas, tulee varmasti hyvännäköinen piha.

  VastaaPoista
 2. Uskomatonta, mutta meille tuli lähes samanlaiset betonimöykyt (2kpl) tällä viikolla :-D Niiden piti tulla jo melkein kaksi kuukautta sitten, mutta toimitus vähän venähti... Teillä on tosin paljon kauniimmin tehty nuo reunat, ja nostokoukutkin nähtävästi tuolla alempana piilossa. Meillä niiden pois katkaisusta jäi rumasti ne raudan päät näkyviin... Juuri äsken huhkin tuolla pihalla ihan onnessani ja istuttelin pensaita ja kukkia altaisiin <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä kuvia: http://talostakoti.blogspot.fi/2015/08/betoniset-kukkalaatikot.html

   Poista
 3. Heippa pitkästä aikaa! Hieno on allas ja jotain täytettähän se vaatii. Itse laittaisin siihen ikivihreää (marjakuusi, tuija, muita havuja) jonkin pienen puun (menestyykö siellä esim. japaninvaahtera tai vaikkapa hernepensaasta kasvatetun pienen puun), lisäksi heiniä ja jotain kukkivaa, vaikkapa valkoista hortensiaa. Miltäs tällainen setti kuulostaisi?

  VastaaPoista
 4. Heinistä viiruhelpi on tosi kaunis, leviää hurjasti, mutta tuollaisessa altaassa ei haittaa. Tuli mieleen Janen kommentista edellä.

  VastaaPoista
 5. Minusta tuohon sopisi tuiviota maanpeitteeksi ja valumaan reunojen yli ja marjakuusi korkeammaksi kasviksi. Lisäksi vaikka jokin pieni runkosyeeeni tai runkoaronia, pari pesäkuusta, idänruusujuuri ja pohjanruusujuuri. Jos haluaa enemmmän kukkivaa niin sitten jokin pensas vaikka ruusuangervo tai sitten jotain heinää.

  VastaaPoista
 6. Hei kaikille ja ihan älytön iso kiitos kommenteista ja vinkeistä! Koska laatikossa ei ole edelleenkään multaa, otan nämä kaikki vinkit ylös ja varmaankin talven pitkinä harmaina päivinä tutkin, mitä kaikki hernepensaat, ruusujuuret ja heinät ovat :-) Keväällä sitten uudella innolla sekä laatikon että pihan kimppuun - ellen nyt sitten syksyllä saa vielä virtapiikkiä tähän suuntaan.

  VastaaPoista
 7. Hei paljonko oulun seudulla ko. laatikko tuli kustantamaan? Olen miettinyt josko itse valaisi istutusaltaan mutta toisaalta voisihan sen tilata valmiinakin. Hienolta näyttää ��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Minä tilasin tämän opiskelijatyönä, rakennusalan perustutkinnossa saivat hyvää harjoitusta muottitöistä raudoittamisineen. Hinta ei siis ollut markkinahinta, vaan edullisempi.

   Poista